Skip links

Odrasli

ucesnici hapkido seminara

ODRASLA GRUPA

U današnje vreme sve je više agresivnih ljudi na ulici, neprijatnih situacija u saobraćaju, na poslu, sve više nasilja u porodici, nasilje nad ženama i vršnjačko nasilje je u ekspanziji, običan čovek je primoran da, hteo ili ne, zna da se odbrani ukoliko ga neko napadne. Hapkido Štit je sistem samoodbrane, učimo da sa što manje snage onesposobimo napadača. Veličina, snaga napadača je i te kako bitna, ali to ne znači da ne postoje metode kojima se znatno veći protivnik ne može pobediti u borbi.

U okviru grupe za odrasle donja starostna granica je 15 godina, dok gornja granica ne postoji jer samoodbrana nije sport već potreba da se čovek u svakoj životnoj situaciji odbrani od napadača, bilo da ima 26 ili 56 godina.

Ukoliko niste razgibani, niste u formi, imate višak kilograma, imate dosta godina, NE OKLEVAJTE DODJITE NA TRENING, jer ništa od toga nije prepreka!!

Upišite se

Program obuke je raznovrstan od starta, i kao takav počenika jako brzo osposobljava za odbranu od osnovnih napada koji se mogu desiti u kriznoj situaciji. Vreme dostazanja znanja za crni pojas je 3 godine, u zavisnosti od redovnosti na treninzima.

treneri i ucesnici hapkido seminara

Realnost

Glavni akcenat na treningu se stavlja na realnost, kako tehnika koje se rade tako i same atmosfere na treningu. Lažno samopouzdanje, lažna sigurnost u borbi na našem treningu nisu opcija. Svaki Hapkido klub, kao i svaki borilački klub treba da nosi moralnu odgovornost prema svojim učenicima svakim postupkom, svakom tehnikom i metodom koju zastupa. Stoga se u našem klubu trenira čvrsto, napada realno, udara jako jer se samo takvim treningom može obučiti učenik da u vanrednoj situaciji, opasnoj po njega, ima neke šanse. Borba zavisi od mnogo faktora koji se moraju poklopiti da biste izašli iz nje kao pobednik, konfiguracija terena, jedan ili više napadača, da li ste uspeli da izvedete tehniku do kraja, vremenski uslovi, neplanirane situacije.
Iz tog razloga na sparinzima, slobodnim borbama, polaganjima vršimo psihički pritisak na učenike i formiramo takve situacije u kojima bi ih što više približili realnoj borbi.

Ne zanosite se atraktivnom nožnom tehnikom, atraktivnim tehnikama samoodbrane, one se obrađuju kroz program ali samo u cilju poboljšavanja motorike, dok su za realnu borbu neupotrebljive. U borbi na ulici, kada do nje dodje, kada nije moguće ni na koji način izbeći samu borbu, pravila nepostoje. Moramo biti svesni da je svaka borba na ulici zakonom zabranjena i da su organi reda dužni da sprovode javni red i mir, ali šta kada ste napadnuti a organa reda nema u blizini. Uvek moramo biti svesni svojih postupaka i razmišljati o posledicama borbe, odbrana mora da bude srazmerna napadu, ali sa druge strane ukoliko je život ugrožen, moramo na sve načine pokušati da se spasemo.

Vatrena i hladna oružija

Procenat uspešnosti uvežbanog čoveka u odbrani od napada vatrenim i hladnim oružijem jako je mali, svega 10-15 %. S tim u vezi ne shvatajte olako bilo koju vrstu oružija, masa tehnika koje se pokazuju po raznim borilačkim veštinama su potpuno nerelane, izgledaju atraktivno, deluju moćno, ali u praksi nemaju upotrebu, time se stvara velika potencijalna šteta po vežbača jer dobija lažnu sigurnost i samopouzdanje, a najgore od svega je što neko može vrlo lako da strada pokušajući takve tehnike da primeni. Pored svega navedenog, ne pravi se rezlika između pretnje i napada. U našem klubu ovoj temi se posvećuje posebna pažnja.

Trenirajmo kao da smo ugroženi, kao da branimo nekog najmilijeg, samo tako se možemo delimično pripremiti za kriznu situaciju koja je nepredvidljiva.
U borbi na ulici svako od nas mora biti spreman na bol, na povrede, udarac rukom ili nogom u protivnika može dovesti do povreda nas samih, moramo misliti i o posledicama.

Pored osnovnog programa obuke u našem klubu imate mogućnost da izaberete i druge ciljane programe obuke:

  • Program samoodbrane za žene koji obuhvata odbrane od pokusaja silovanja, i drugih napada rukom, nogom, sa kojima se žena može susresti, kako kada je u pitanju porodično nasilje, tako i napad na ulici. Takođe uče se i odbrane od raznih tipova hvatova za ruku, nadlakticu, kosu i drugo.
  • Dečiji program koji je detaljnije objašnjen na dečijoj stranici.

Postoji više tipova sparinga koji se aktivno rade na treninzima a tu spadaju Hapkido borba, Rvanje, borba nozevima, slobodna borba.

Sparingom jačamo samopouzdanje kod učenika, bolje shvatanje same borbe a kao krajnji cilj imamo upotrebu, to jest primenu naučenih tehnika u borbi. Sve vrste sparinga imaju neka svoja pravila borbe. U realnosti, na ulici ne postoje pravila u borbi, napadač će posegnuti za bilo čim da bi vas povredio. S tim u vezi na treninzima stvaramo realnu atmosferu sa psihološkim pritiskom na vežbača kako bi tehnike koje učimo vežbali što realnije.

Testovi snage

Testovi snage obuhvataju pored fizičkih vežbi i lomljenje čvrstih predmeta, tako da je razbijanje dasaka nožnim i ručnim udarcima sastavni deo svakog polaganja počevši od žutog pojasa. Daske su dimenzija 25x25x2.5 cm, i veoma utiču na jačanje samopouzdanja učenika jer ukoliko se slomi daska, isti takav udarac, iste jačine,eksplozivnosti i preciznosti, projektovan na određeni deo tela čoveka može da reši borbu.

Jačanje kondicije, snage, druženje…

Program je tako koncipiran da ga prate razne fizičke vežbe koje jačaju sve grupe mišića ali i podižu nivo kondicije. Nivo težine treninga se postepeno povećava, samim tim kondicija i snaga postepeno rastu. Ono što najviše brine naše potencijalne učenice jeste da li se treniranjem gubi ženstvenost i figura tela – odgovor je NE, naprotiv podiže se nivo izdržljivosti, snage, dok se figura oblikuje u pozitivnom smislu. Jedino sto je potrebno je volja da trenirate. Naravno svako radi prema svojim mogućnostima, videćete i sami da ćete iz treninga u trening sve više podizati granicu svojih mogućnosti.

Hapkido klub Štit nudi vam vrhunske, surovo realne treninge samoodbrane, zasnovane na korejskom Hapkidu. Dođite da trenirate sa nama !

Upišite se