Skip links

Hapkido

-

Dusan Konevic, hapkido srbija

Šta je to Hapkido?

Hapkido je autenticna Korejska borilacka vestina koju je osnovao Dojunim Ji Han Jae pre vise od 60 godina, zastupljena je u svim bezbednostnim strukturama Juzne Koreje, pa je tako vezbaju njihove specijalne jedinice vojske i policije, ali i specijalne jedinice drugih zemalja sveta gde je veoma poznata.

U nasoj zemlji Hapkido je jako slabo zastupljen ali s obzirom da u regionu postoji tendencija rasta, narocito u Hrvatskoj i Madjarskoj, nasa zemlja prati taj trend.

Postoji svega par klubova u Srbiji koji se ozbiljno bave Hapkidom. Pored naseg kluba kvalitetan Hapkido se moze vezbati i u Backoj Topoli kod majstora Nenada Vrekica 4.Dan Hwardokwan linije Velemajstora Bo Mikael Lindstroma, prijatelja naseg kluba.

borilačka veština hapkido, hapkido srbija, hapkido stit
Dusan Konevic, hapkido srbija
Dusan Konevic, hapkido srbija

Hapkido predstavlja kompletan sistem samoodbrane pa tako crni pojas odlicno koristi nožnu i ručnu tehniku, poznaje akumpresurne tačke, tehnike odbrane od udaraca, hvatova, bacanja, gušenja, napada do strane više napadača, napada oružijem (svaki rad sa oružijem je izuzet iz dečijeg programa). Svaki crni pojas dobro poznaje bacanja, ali takođe zna bezbedno da padne ukoliko ga neko baci.

Samoodbrana sa svakodnevnim predmetima poput kljuceva, kisobrana, kajiša rezervisana je za stariju grupu. Postoji više tipova sparinga koji se aktivno rade na treninzima a tu spadaju Hapkido borba, Rvanje, Borba nozevima.

Testovi snage obuhvataju pored fizickih vezbi i lomljenje cvrstih predmeta, tako da je razbijanje dasaka noznim i rucnim udarcima sastavni deo svakog polaganja pocevsi od zutog pojasa. Daske su dimenzija 25x25x2.5 cm.
Program je izuzetno pogodan za pripadnice lepseg pola jer se primenjuju tehnike koje ne zatevaju fizicku snagu. Hapkido stit skola je priznata i predstavnik je najpoznatije i najstarije svetske hapkido federacije – THE KOREA HAPKIDO FEDERATION koja ima armiju od 30 000 000 crnih pojaseva u oko 87 zemalja sveta

borilačka veština hapkido, hapkido srbija, hapkido stit